Цените на петрола се повишават във вторник, след като вчера паднаха до най-ниските си нива през последните три седмици поради сигнали за ръст на производството в Либия.

Глобалното предлагане на петрол вероятно ще надхвърли търсенето, тъй като пандемията от COVID-19 в много страни, включително САЩ и Европа, се разраства и правителствата са принудени да налагат нови карантинни ограничения. Намаляващите надежди за приемане на новия пакет от стимули за икономиката на САЩ преди президентските избори през ноември засилват "мечешкото" настроение на търговците.

Цената на декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта (9,25 ч. българско врeме) е 40,87 долара за барел, което е с 0,41 долара по-висока от тази в края на предходната сесия. В хода на търговията в понеделник тези договори паднаха с $1,31 (3,1%).

Декемврийските на фючърсите за американския суров петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този момент поскъпнаха с 0,37 долара - до 38,93 долара за барел. В понеделник тези фючърсите поевтиняха с 1,29 долара (3,2%).

Стойностите както за Brent, така и за WTI в края на търговията на 26 октомври бяха най-ниските от началото на октомври.

"Виждаме нарастване на честотата на COVID-19 в повечето региони на Европа и САЩ и това противоречи на възстановяването на икономическата активност. Увеличението на доставките на петрол от Либия ще окаже натиск върху пазара", каза Майкъл Маккарти, анализатор в CMC Markets, цитиран от Bloomberg.

Държавна петролна компания на Либия National Oil Corp. (NOC) заяви миналата седмица, че планира да увеличи добива до над 1 милион барела на ден в рамките на четири седмици. Компанията вече увеличи производството на петрол до 690 хил. барела, в сравнение с по-малко от 100 хил. барела на ден в началото на септември.

<