Цените от производител (PPI) в Германия скочиха с 19,2% през ноември 2021 г. в сравнение със същия месец на миналата година. Това сочат данните на Федералната статистическа служба на Германия (Destatis), цитирани от Интерфакс.

Това е най-голямото годишно увеличение на производствените цени в страната от ноември 1951 година.

Драстичното нарастване на производствените цени се дължи основно на скока в енергийните разходи, както и на продължаващите проблеми във веригата за доставки.

Впрочем, анализатори миналия месец прогнозираха дори още по-голямо увеличение на PPI - с 19,9%, според Trading Economics.

Темпът на нарастване на цените от производител в Германия се ускорява за единадесети пореден месец (т.е. от началото на 2021 г.), като ръстът надхвърля 10% за последните пет месеца.

Същевременно цените на енергоносителите в Германия като цяло скочиха през ноември на годишна база почти с 50%, като от тях по-конкретно, цената на природният газ се повиши с 83,4%, а на електроенергията - с 48%.

Себестойността на междинните продукти за ноември на годишна база се увеличава с 19,1%, дълготрайните потребителски стоки поскъпват с 3,7%, а средствата за производство - с 3,6%.

Германия отчете най-високата си инфлация от близо 30 години насам

Германия отчете най-високата си инфлация от близо 30 години насам

Потребителската инфлация в Германия се ускори до 4,1% на годишна база през септември

"Данните от 17 декември сочат мрачни перспективи за коледния период, тъй като индустриалният сектор на Германия продължава да се бори с прекъсванията във веригите за доставки и заплахата от евентуални икономически вреди от щама омикрон", коментира Томас Рин от Accenture.