Годишната потребителска инфлация в Германия се ускори за пореден месец през септември и достигана най-високо ниво от 1993 г. насам, показват предварителни данни на немската федерална статистика, цитирани от БНР.

Най-голямата европейска икономика продължава да се възстановява от Covid кризата, а компаниите в страната се борят с недостига на доставки и растящите производствени цени.

Потребителската инфлация в Германия се ускори до 4,1% на годишна база през септември, надвишавайки за пореден месец целевото инфлационно равнище на ЕЦБ от около 2 на сто, според предварителни данни на Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) през септември остава на нивото от предходния месец, но на годишна база инфлацията в Германия се ускори до 4,1% от 3,9% през август.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) пък нарасна през септември с 0,3% спрямо август и също се ускори на годишна база до 4,1% от 3,4% месец по-рано.Това е най-високата хармонизирана инфлация в Германия от януари 1997, от когато започнаха да се натрупват данните за индекса HICP.

Годишният темп на ценовия растеж при стоките достигна 6,1%, докато цените на енергията скочиха с 14,3%, а цените на храните се повишиха с 4,9 на сто. Цените на услугите пък нараснаха през септември с 2,5%, докато цените на наемите се повишиха с 1,4%.