Турската туристическа индустрия върви към изпълнението на целта си от поне 100 млрд. долара приходи годишно, съобщи пред "Дейли Сабах" министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой.

Той беше категоричен, че въпреки глобалната нестабилност, войните и миналогодишното земетресение - "Бедствието на века", южната ни съседка привлича хора от целия свят и, например, Анталия е приела рекорден брой посетители през 2023 г. - 15,7 млн. души по данни на националната статистика.

Надеждите на Турция за 2024-а на фона на една икономика в риск

Надеждите на Турция за 2024-а на фона на една икономика в риск

Страната се надява да извлече ползите от своята нова парична политика

До момента най-добрите резултати бяха отбелязани през предпандемичната 2019 г.

Южният туристически хъб е бил много популярен сред руснаци, германци, британци и поляци, като първите предварителни данни за тазгодишния летен сезон също изглеждат обещаващи.

Приходите от туризъм на Турция се увеличиха с 53,4% до рекордните 46,3 млрд. долара през 2022 г. до голяма степен заради окончателното отпадане на противоепидемичните мерки и притока на руснаци, но за първите 9 месеца на 2023 г. се отчита 20-процентов скок до 42 млрд. долара. Очакват се окончателните данни за миналата година.

Турция изпревари Гърция по посещения от българи

Страната, която изпревари Гърция по посещения от българи

А къде ще пътуваме за Нова година?

През 2024 г. се очакват повече групи и от един от ключовите пазари - американския. В края на миналата година визите за граждани на САЩ отпаднаха и вече е достатъчно наличието на валиден паспорт за 90-дневен престой. Даже и при стария режим Турция беше атрактивна за американците, като в определени периоди те в челото по брой посетители например на Истанбул.

У нас свързваме Турция предимно със синьото море, но зимният туризъм в южната ни съседка също е на сериозно ниво. През тази година резервациите за ски и спа почивки преди междусрочната ваканция са се увеличли с 15% на годишна база, съобщава Анадолската агенция.

Към момента легловата база е запълнена на 90%, а има две седмици до ваканцията.