Нивата на безработицата в Турция се покачиха в разгара на лятото - през юли. Безработните в страната се увеличават на фона на спирането на помощите от държавата и достигат 12% през юли. Това не е никак малко, имайки предвид, че предишния месец нивото е било от 10,6%.

Забраната за съкращения на бизнеса, която беше наложена още в началото на пандемията от коронавирус и правителствената система за подпомагане на работодателите да плащат заплати на работниците, изтекоха в началото на юли, пише Daily Sabah.

Те бяха приети, в опит да се ограничи процентът на безработица, който достигна своя връх от 14,4% през юли миналата година.

Броят на безработните на възраст над 15 години се е увеличил с 506 000 души само месец този месец и удари бройка от 3,9 милиона души.

Инфлацията в Турция продължава да се ускорява

Инфлацията в Турция продължава да се ускорява

Цените на потребителските стоки са нараснали със 17,2% на годишна база

Около 32,6 милиона души са участвали в работната сила през юли. ,

Турция наложи пълно блокиране през първата половина на май, но властите започнаха да облекчават ограниченията през втората половина на този месец, за да се даде тласък на сектори като туризъм, ресторантьорството.

Сезонно коригираното равнище на безработица сред младите хора е 23,1% през юли. Коефициентът на безработица в селското стопанство е 13,9% през юли, което е с 1,6% повече от предишния месец.