Кибератака удари уебсайтовете на украинските държавни сайтове и големи банки във вторник, съобщиха украинските власти, съобщава АП. 

Атаката, последната от няколко хакерски операции, насочени към Украйна, дойде след седмици на ескалиращи опасения, че Русия може да нахлуе в съседната й страна.

Най-малко 10 украински уебсайта спряха да работят поради DDOS атаки, включително тези на Министерството на отбраната, Министерството на външните работи, Министерството на културата и двете най-големи държавни банки в Украйна.

Клиентите на най-голямата държавна банка в Украйна "Приватбанк" и държавната "Сбербанк" съобщиха за проблеми с онлайн плащанията и приложенията на банките.

"Няма заплаха за средствата на вложителите", се казва в изявление на Центъра за стратегически комуникации и информационна сигурност на украинското министерство на информацията. Заместник-министърът Виктор Жора потвърди за кибератака.

Министерството предположи, че Русия може да стои зад инцидента във вторник, без да предостави подробности. "Възможно е агресорът да е прибягнал до тактика на дребни проблеми, тъй като агресивните му планове не работят като цяло", се казва в изявлението.

В средата на януари Украйна обвини Русия, че стои зад кибератака, която временно деактивира около 70 украински правителствени уебсайта едновременно. По време на атаката от миналия месец в публикувано съобщение се посочва, че украинците трябва "да се страхуват и да очакват най-лошото".

Русия извърши една от най-опустошителните кибератаки някога срещу Украйна през 2017 г. с вируса NotPetya, причинявайки щети от над 10 милиарда долара в световен мащаб. Вирусът, също маскиран като ransomware, изтрива цели мрежи.

САЩ обвиниха Русия, че се готви да нахлуе в Украйна и подчерта, че киберсигурността остава основна грижа.