Депутатите в Украйна гласуваха премахването забраната за продажба на земеделски земи за първи път от близо 20 години. До октомври 2020 година забраната би трябвало да бъде свалена, като това се възприема със смесени чувства в страната и чужбина, пише Reuters.

Предложението трябва да бъде гласувано втори път, за да влезе в сила. Правителството на страната очаква ходът да добави 2-3 процентни пункта към растежа на БВП през първата година.

Поддръжниците, които искат да премахнат 20-годишния мораториум, са на мнение, че това ще отключи огромен инвестиционен потенциал за Украйна, която и без това е един от най-големите износители на зърно в света.

Критиците на предложението обаче имат опасения, че това би могло да позволи на местните олигарси да изкупят моментално земята или че чужденците ще принуждават по-бедните жители на страната да продават парцелите си по-евтино.

Украйна масово губи работна ръка. Но печели от това

Украйна масово губи работна ръка. Но печели от това

Темата за мигрантите предизвиква все по-сериозно безпокойство

В настоящия момент предложеното законодателство предвижда, че чужденците няма да могат да купуват земя до 2024 година. Президентът Владимир Зеленски обаче заяви, че въпросът трябва да бъде поставен на референдум. Засега все още няма дата за провеждане на обществено допитване.

"И накрая, можем да преминем от феодализма към реалните пазарни отношения като напълно развита страна. Украинците имат право свободно да се разпореждат със собствеността си", посочи от своя страна премиерът Олексий Хончарук в пост във Facebook след гласуването в парламента.

Проектозаконът определя минимална начална цена за земеделските земи и ограничава площите, които биха могли да бъдат натрупани от едно лице или образувание.

Министерството на икономиката прогнозира, че в зависимост от региона един хектар обработваема земя може да струва до 2 200 долара.

Украйна е 44-а по големина държава в света, но е на 9-о място по количеството на обработваемата земя. В държавата се обработват около 43 милиона хектара земеделски земи в сравнение със 178 милиона хектара във всички страни на Европейския съюз.

По-рано Световната банка изчисли, че Украйна може да регистрира растеж на БВП с 1,5 процентни пункта годишно, ако забраната за продажба на земя бъде отменена. По този начин също така ще се отворят възможности за нови инвестиции, които ще подобрят показателите на страната.

Гласуването по-рано днес предизвика смесени реакции. Стотици протестиращи, свързани с опозиционни партии, се събраха пред парламента и внесоха ковчег с мъртво прасе вътре в знак на протест. Вътре в залата пък някои депутати временно блокираха подиума.

Брюксел приветства този ход, но и подчертава, че реформата трябва да се основава на върховенството на закона, прозрачността и справедливостта.

"ЕС подкрепя плановете на правителството да отвори пазара на земя в Украйна - ход, който може да разкрие огромен потенциал за икономиката на Украйна", написаха от представителството на ЕС в Украйна във Facebook.

Русия вече не е най-голямата дестинация за износа на Украйна

Русия вече не е най-голямата дестинация за износа на Украйна

През първите три месеца на годината