Cameco - най-голямата публично търгувана компания в урановия сектор, подписа 10-годишен договор за доставка на уранов хексафлуорид (UF6) за V блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от канадското дружество.

Детайли: Това е първа сделка на компанията на нашия пазар. До 2033 г. Cameco трябва да достави приблизително 2,2 млн. килограма UF6.

В прав текст: "Много се радваме да добавим още един пазар към глобалното търговско портфолио на Cameco и да разширим приноса си към страни като България, които се стремят да повишат енергийната си сигурност, като същевременно потвърждават ангажимента си към безвъглеродна ядрена енергия за постигане на целите си в областта на климата", заяви президентът на компанията Тим Гитцел.

Чешката ZAT ще достави нова система за управление на АЕЦ "Козлодуй" на стойност €15,5 милиона

Чешка компания ще достави нова система за управление на АЕЦ "Козлодуй" на стойност €15,5 милиона

Лицензите за експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ изтичат през 2027-а и 2029 година

Контекст: АЕЦ "Козлодуй" работи с руски уран от ТВЕЛ от десетилетия. Заради сложната геополитическа ситуация и риска за доставките нашата страна започна да търси западни партньори, които да осигуряват гориво за централата.

За V енергоблок беше подписано споразумение с шведското подразделение на американската Westinghouse, като Cameco през миналата година обяви интерес към придобиването на голямото име в US енергетиката.

"Уестингхаус" доставя първото ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" през април 2024 г.

"Уестингхаус" доставя първото ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" през април 2024 г.

АЕЦ "Козлодуй" подписа договор за доставка с американската компания

За VI блок доставчикът ще е френската "Фраматом".