Чешкият доставчик на системи за автоматизация ZAT обяви, че е подписал сделка на стойност €15,5 милиона за доставка на система за управление на българската АЕЦ "Козлодуй", съобщава See News, цитирайки изявление на компанията. Новата система ще бъде доставена през следващите три години. 

"В средата на март ZAT сключи договор за предоставяне на системата за управление на двата работещи блока на централата", се казва в изявление на чешката компания.

АЕЦ "Козлодуй" експлоатира два руски проектирани реактора ВВЕР-1000 с мощност 1000 MW всеки -  5 и 6 блок. Техните лицензи за експлоатация изтичат съответно през 2027-а и 2029 година.

Правителството да преговаря със САЩ за нови мощности в АЕЦ "Козлодуй", реши парламентът

Правителството да преговаря със САЩ за нови мощности в АЕЦ "Козлодуй", реши парламентът

Технологията е АР 1000

Доставките на RRCS, заедно със сглобяването и възстановяването на първия блок, ще бъдат извършени през 2025 година, като същата работа ще бъде извършена на втория блок през 2026-а.

"България беше последното място в ЕС, където чешката система за управление все още не е внедрена в централи тип ВВЕР. С тази стъпка потвърдихме най-високата си компетентност в областта на ядрената енергетика в Европа, " заяви Иво Тичи - член на борда на директорите на ZAT и директор продажби и внедряване.

Той добави, че RRCS на ZAT за атомни централи е най-съвременната на пазара и отговаря на условията за безопасност, определени от европейските регулаторни органи.

В момента системите за управление и цялото ноу-хау на ZAT са внедрени в около една трета от всички атомни електроцентрали в ЕС и в 10% от ядрените централи по света. Чешката компания разработва, проектира и произвежда системи за управление на различни видове ядрени реактори с особен акцент върху атомни електроцентрали с реактори с вода под налягане.

По-рано този месец американската компания Westinghouse Electric подписа меморандум за разбирателство с проектната компания АЕЦ "Козлодуй"-Нова сграда (KNPP-Newbuild). Той е за оценка на възможностите за потенциално изграждане на един или два реактора в централата, чрез технологията на Westinghouse AP1000 за реактор с вода под налягане.

"Уестингхаус" доставя първото ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" през април 2024 г.

"Уестингхаус" доставя първото ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" през април 2024 г.

АЕЦ "Козлодуй" подписа договор за доставка с американската компания