Гръцкият министър на здравеопазването Танос Плеврис призова в писмо Европейската комисия (ЕК) да увеличи производството на лекарства във връзка с недостига им в Гърция и други страни от ЕС. Това съобщи гръцкият вестник Protothema, който публикува писмото на министъра до еврокомисаря по въпросите на здравеопазването Стела Кириакиду.

Както пише изданието, в писмото до еврокомисаря се съдържа молба за централизирано решение на ниво ЕС на проблема с недостига на лекарства, пред който са изправени всички страни от ЕС. Министърът, по-конкретно, отбелязва в писмото си до ЕК, че "напоследък проблемът с недостатъчната наличност на конкретни лекарства в ЕС като цяло, непрекъснато се изостря".

Според Плеврис, това е свързано със съкращаването на производствота поради пандемията от Covid, енергийната криза, военните действия в Украйна, както и намаляване на производството на лекарства в страни, които разполагат със съответните суровини за тях. "Страните членки се опитват да решат този проблем чрез вътрешни процедури, но за целта е необходимо провеждането на централизирана политика на ниво целия ЕС", подчертава гръцкият министърът.

Той отбелязва, че в краткосрочен план би трябвало да се осигури достатъчна наличност на всички видове фармацевтични продукти за гражданите на страните-членки на ЕС, а в "средносрочен и дългосрочен план би следвало да се увеличи производството на лекарства в ЕС".

А вчера гръцки медии публикуваха списък от над 100 лекарства, липсващи от аптеките в страната, като се открояват основни медикаменти като: антибиотици, противовъзпалителни лекарства, провивогрипни и сиропи за кашлица.