Правителството на Япония проведе първата от пет години т.нар. профилна среща, посветена на проблемите на енергийното снабдяване, по време на която бяха определени параметрите и времевите рамки на така наречения "период на заявка за енергоспестяване".

Последният път, когато японските власти се обърнаха към компании и жители на страната с молба за пестене на електроенергия през лятото, беше през 2015 г., пише Прайм.

Периодът, в който правителството ще поиска икономии на електроенергия, особено между 17 и 20 часа, е определен от 1 юли до 30 септември.

"По-специално, апелираме към жителите и компаниите да ни помогнат в мерките за пестене на енергия, като климатиците се включат на 28 градуса и изключваме осветлението, където не е необходимо", казва министърът на икономиката, търговията и промишлеността Коити Хагиуда.

Освен това, както отбелязват японски медии, по време на правителствената среща са били разгледани възможността за възобновяване работата на спрените ТЕЦ и евентуалното въвеждане на режим на електрозахранването в райони, където се появи превишаване на потреблението на електроенергия.

Японското правителство е загрижено, че следващата зима може да се окаже най-тежката по отношение на снабдяването с електроенергия на столичния регион от 2012 г. насам, когато всички атомни електроцентрали бяха затворени след аварията на АЕЦ "Фукушима-1".

По-специално, това лято се очакват проблеми с електроснабдяването в столичния регион, а през зимата те ще обхванат различни региони на страната.