Сделките с имоти в световен мащаб по време на пандемията нараснаха значително. Цените на жилищата се увеличиха по целия свят, както и разходите за строителство. Цените на стоманата например, са се увеличили повече от два пъти последните 12 месеца в Европа и САЩ.

Един източноевропейски град попада в класация за най-високи разходи по отношение на строителството. Това е Варшава. Оказва се, че разходите за строителство в полския град са по-високи от тези в Буенос Айрес, Рио де Жанейро, Богота, Сао Паолу, Пекин, Ханой и др.

Малко след Варшава, в класацията се нарежда и столицата на Русия Москва.

Това сочи доклад на Turner & Townsend, който следи ръста в цените на строителството в световен мащаб през 2021-а.

В проучването са включени 90 пазара в 45 държави. Оказва се, че най-високите разходи за строителство в континентална Европа са в Женева. Швейцарският град се нарежда на 5-то място в цялостната глобална класация. Точно след Женева е Цюрих. В топ 20 попадат и Амстердам и Мюнхен. Точно след тях са германските градове Хамбург и Франкфурт, следвани от Брюксел и Берлин.

На първо място в класацията за най-големи разходи за строителство е Токио, следван от Хонконг, Сан Франциско и Ню Йорк. В първите десет места попадат още Бостън, Лондон, Лос Анджелис и Макао. Като имаме предвид, че цените на дървения материал в САЩ са се увеличили с повече от 300% от април 2020 г., според Националната асоциация на строителите на жилища, не е изненадващо присъствието на толкова американски градове на високи места в класацията.

Цените на жилищата в София растат по-бързо от тези в Париж, Мюнхен и Сингапур

Цените на жилищата в София растат по-бързо от тези в Париж, Мюнхен и Сингапур

Жилищните цени в цял свят растат с най-бързия си темп от 2007 г. насам

Не е изненадващо и че COVID-19 донесе значителна промяна в условия за много строителни пазари.

На много от тях се наблюдава значително увеличение на строителната активност през 2021 г., а световната икономика продължава да се възстановява. Тазгодишното проучване дава оптимистична картина за строителната индустрия.

Но има и някои проблеми пред сектора, като забавянето във веригата на доставки, нарастването на строителството и недостига на кадри, което води до значителни разходи за строителите.

Според експертите едни от най-"горещите" пазари в монета са тези в европейските страни. Това са Париж, Берлин, Франкфурт, Хамбург, Мюнхен, Милано, Женева и Цюрих.