Британското правителство планира да поиска от търговските вериги да ограничат цените на някои хранителни стоки, за да се понижи инфлацията в страната, съобщи вестник Telegraph.

Малко по-рано Службата за национална статистика на Великобритания съобщи, че общата инфлация в страната през април се е забавила до 8,7% на годишна база, спрямо 10,1% за предходния месец. Годишният ръст за април на цените на хранителните стоки и безалкохолните напитки обаче е 19%.

"Правителството планира да поиска от веригите за търговия "на дребно" да се съгласят с въвеждането на пределни цени на някои основни хранителни стоки като хляб и мляко, за да се намалят цените на храните и да се борят с инфлацията", се казва в изявлението.

Както отбелязва вестникът, подобно предложение вече възмути големите вериги супермаркети, включително Tesco, Sainsbury's, Morrisons и Waitrose, и те обвиниха британския премиер Риши Сунак, че "пресъздава ценовия контрол в стила на 70-те години на миналия век".

Цените на жилищата в Обединеното кралство скочиха до рекордни нива през май - средно 373 000 паунда

Цените на жилищата в Обединеното кралство скочиха до рекордни нива през май - средно 373 000 паунда

Цените на жилищата в Обединеното кралство и в Шотландия се повишиха с близо 5% за година

По думите на двама британски министри, този ход може да доведе до недостиг на някои стоки, тъй като доставчиците е възможно да продават стоките си другаде в чужбина.

Миналата седмица министърът на финансите на Великобритания Джереми Хънт каза, че цените на храните в Обединеното кралство продължават да се покачват твърде бързо, независимо от забавянето темпа на общата инфлация. Хънт добави тогава, че властите работят по проблема с високата инфлация при храните и обсъждат с производители на храни, фермери и супермаркети съответните мерки.

Тримата най-богати милиардери във Великобритания - сред тях е бизнесмен с руски произход

Тримата най-богати милиардери във Великобритания - сред тях е бизнесмен с руски произход

В списъка има 171 милиардери, като общото им състояние практически не се е повишило за година