Средната цена на жилищата, излизащи на пазара през май във Обединеното кралство достигна нов рекорд от 372 894 паунда. Средните офертни цени от новите продавачи на имоти скочиха с 1,8% или 6 647 паунда през този месец, според Rightmove, цитирани от Yahoo Finance.

Търсенето e с 3% по-високо в сравнение с 2019 г. и продажбите, договорени само с 3% зад нивата от 2019 г., тази положителна активност се филтрира до офертните цени на новите продавачи.

"Скокът на цените на този месец изглежда като закъсняла реакция и знак за нарастващо доверие от страна на продавачите. Това не е необичайно явление за пролетния сезон. Една от причините може да се крие, че мрачните прогнози за началото на годината за пазара изглеждат все по-невероятни. По-вероятно е пазарът да продължи да се движи към по-нормално ниво на активност тази година", коментира Тим Банистър, директор на Rightmove.

Лихвеният процент също допринася за по-голямото доверие. Средният лихвен процент за петгодишен фиксиран ипотечен депозит е 4,56% от 15%, спад от 5,89% през октомври.

Цените на жилищата в Обединеното кралство и в Шотландия се повишиха с близо 5% за една година, като цената на жилище в Шотландия е около 191 407 паунда.

Цените на жилищата във Великобритания се повишават за първи път от осем месеца

Цените на жилищата във Великобритания се повишават за първи път от осем месеца

Нарастващата инфлация и лихвените проценти намалиха достъпността на новите жилища

В Уелс цените се повишиха с 0,7% до 259 452 паунда. В Северозападната част цените на жилищата се повишават с 2,6% до 256 088 британски лири. В югозапада цените достигнаха 393 426 британски лири.

Лондон продължава да държи най-високите цени на имотите във Великобритания, като къща в столицата струва около 696 477 британски лири.