Цените на жилищата в Обединеното кралство се повишиха за първи път от осем месеца насам, след най-дълбокия си спад от 14 години, сочат данните на един от най-големите ипотечни кредитори в страната Nationwide Building Society.

Според данните стойността жилищата са се покачили с 0,5% миналия месец, след спад от 0,7% през март. Това е първото увеличение от август насам. Икономистите очакваха спадовете да продължат, пише Bloomberg.

"Има временни признаци за възстановяване", според главният икономист на Nationwide Робърт Гарднър. По думите му през последните месеци данните показват и нарастване на ипотечните кредити.

Нарастващата инфлация и лихвените проценти намалиха достъпността на новите жилища, но липсата на предлагане на имоти, спомогна за поддържането на цените високи.

Жилищните наеми в Лондон за първи път удариха 2 800 евро

Европейската столица, в която жилищните наеми за първи път удариха 2 800 евро

Цените на исканите наеми от наемодателите са се увеличили с 14% на годишна база

От месеци насам данните на Nationwide показват по-рязък спад на пазара в сравнение с конкурентния ипотечен кредитор Halifax. Средната цена на жилище е 325 500 долара, или с около 4% под пика си през август.

Влияние на пазара оказва и спадът на лихвите по ипотечните кредити, след като през миналата година достигнаха връх от 14 години насам.

Инвеститорите очакват цикълът на затягане на лихвите от централната Bank of England да продължи, което може да повлияе върху цените на имотите през следващите месеци. "Достъпността все още е много относителна според историческите стандарти и икономиката вероятно ще се поддаде на рецесия, затова подозираме, че ще има още корекции на пазара", коментира Андрю Уишарт, старши икономист в Capital Economics.