Град Варзазат, известен като мароканския Холивуд, пострада от намаляваща туристическа активност, която силно засегна икономиката му. Местните актьори поканиха държавни служители и бизнесмени на конференция, за да разберат какво се е объркало.

"Този регион е жертва на имиджа, който му се приписва, че е беден и изолиран", каза Ел Хабиб Чубани, президент на региона Драа-Тафилалет, който включва Варзазат и 4 други провинции.

Снимка 323161

Източник: iStock

Общинският съвет на града и Съветът за развитие и солидарност (СРС), мозъчен тръст, фокусиран върху социални и икономически въпроси събраха представители на правителството на региона, бизнес сектора и филмова индустрия. Целта бе да се обсъдят начините за преодоляване на проблемите, пред които е изправен регионът в тези сектори.

Първият проблем е изолираността на Варзазат. Основен проблем е недостъпността на района, което го възпрепятства да използва правилно своя туристически потенциал.

Снимка 322841

Източник: iStock

"Трудният достъп, независимо дали по сухопътен или въздушен транспорт, прави Уарзазат да изглежда откъснат от останалата част от Мароко и света", заявиха експертите.

И това дори повлия на активността киното. Варзазат и околностите му са известни най-вече със своите кино студия и филмови локации, които от десетилетия привличат известни филмови и телевизионни продукции по цял свят.

Снимка 322839

Източник: iStock

Тук са снимани моменти от "Лорънс Арабски", "Мумията", "Гладиатор", Астерикс и Обеликс: Мисия Клеопатра", "Небесно царство", "Александър", "Принцът на Персия: Пясъците на времето", "Бен-Хур", "Игра на тронове" и др.

"Сега проблемите с достъпността на региона прогонват международните филмови продукции, за които е по-лесно да пътуват до Кейптаун в Южна Африка или Аман в Йордания", отчитат хора от бранша.

Снимка 322843

Източник: iStock

Проблем са и пропуснатите печалби, причинени от липсата на културен туризъм, който може да бъде стимулиран например чрез изграждането на музеи.

"Крайно време е Варзазат да има свой кинофестивал. "Симфонии на пустинята" трябва да бъде възкресен", предложи Мохамед Бенамор, президент на СРС, музикалния и кинофестивал на региона, стартиран през 90-те години на миналия век.

Снимка 322842

Източник: iStock

Но по-неотложен от културата е проблемът с пътищата. В продължение на десетилетия всяко правителство говори за изграждането на тунела Тичка, който ще позволи на превозните средства да избягват преминаването през стръмната планина между Маракеш и Варзазат.

В момента превозните средства изминават за около 4 часа 200-те километра между двата града, част от които минават през опасния планински път Тизи Н Тичка, който е отнел живота на много водачи през последните години.

Снимка 323163

Източник: iStock

За реализирането на дългоочаквания проект са нужни около 8 млрд. марокански дирхама (842 млн. долара). "Изграждането на тунела е основното искане на региона", каза Адеррахман Дриси, президент на общинския съвет на Варзазат.

Наскоро министърът на транспорта Абделкадер Амара заяви в парламента, че неговото министерство е стартирало обществена поръчка за провеждане на проучвания за проекта до края на годината.

Снимка 323164

Източник: Aeroport de Ouarzazate

Ограничената възможност за въздушен транспорт също е проблем. "Районът остава сред най-зле обслужваните в Мароко по отношение на полетите", отбеляза Бенамор, който също е инвеститор и собственик на големите хотели в града.

Три полета свързват Варзазат и Казабланка, което според редица регионални актьори е твърде малко. Относително скъпият билет - 600 дирхама (63 долара) в едната посока - допълнително влошава ситуацията.

Снимка 322846

Източник: iStock

"До този момент регионът постигна споразумение да увеличи броя на полетите до 6 и да намали цената на билета до 400 дирхама (42 долара)", каза Чубани.

Освен това Варзазат също се нуждае от ефективна PR кампания. През юни 2016 г. имиджът на града сериозно пострада от изявленията на актьора от телевизионния сериал Prison Break Доминик Пърсел. Той беше ранен при заснемането на петия сезон на поредицата в града и остро разкритикува окаяните здравни заведения на Варзазат.

Снимка 322844

Източник: iStock