Великобритания планира да намали цените на едро, които са включени в сметките за енергия на бизнеса тази зима, за да намали ефекта от кризата и да спаси компаниите, съобщи Bloomberg. Британските власти, начело с новия премиер Лиз Тръс, се опитват всячески да ограничат икономическите щети от спираловидно нарастващите разходи, твърдят източници.

Таванът ще ограничи максималните разходи до около 21,1 пенса на киловатчас за електричество и 7,5 пенса за газ. Планираните отстъпки се прилагат за договори, подписани от 1 април и са с продължителност шест месеца, считано от 1 октомври. Крайните суми могат да се променят в зависимост от пазарните условия.

За първи път Великобритания регистрира нулев внос на горива от Русия

За първи път Великобритания регистрира нулев внос на горива от Русия

Още в началото на войната в Украйна, британските власти заявиха, че до края на годината ще се откажат от руските газ и петрол

В сравнение с текущите пазарни цени, пред които са изправени доставчиците, таванът ще предостави отстъпка от приблизително 50 процента върху зимния договор за електроенергия и 25 процента за газ за следващия месец.

Този месец международната рейтингова агенция Fitch Ratings обяви, че очакма икономиките на еврозоната и Великобритания да изпаднат в рецесия още тази година, докато САЩ ще бъдат изправени пред лека рецесия в средата на 2023 година.

Една от основните причини за очакваната предстояща рецесия са именно високите разходи за енергия.