Великобритания не е внасяла никакви горива от Русия през юни тази година, което се случва за първи път, съобщи Службата за национална статистика на страната (ONS). Това означава, че Великобритания успява постепенно да прекрати покупките на петрол и газ от Русия, както беше обещала още в първите дни на руската инвазия в Украйна преди шест месеца.

Дни след като Владимир Путин нареди нахлуването в Украйна, Обединеното кралство заяви, че постепенно ще спре вноса на руски петрол до края на тази година и че руският газ представлява по-малко от 4 процента от доставките на Великобритания.

Голямо находище на газ е открито по крайбрежието на Кипър

Голямо находище на газ е открито по крайбрежието на Кипър

В него има наличие на около 2,5 трилиона кубични фута (TCF) газ

В началото на март руският внос на петрол представляваше 8 процента от общото търсене на петрол в страната. Самата Великобритания е значителен производител както на суров петрол, така и на петролни продукти, в допълнение към вноса от разнообразен набор от надеждни доставчици извън Русия, включително Нидерландия, Саудитска Арабия и САЩ.

През юни Обединеното кралство вече беше постигнало целта си да прекрати постепенно вноса на петрол от Русия, според данни на Службата за национална статистика. Не е имало внос на горива от Русия през юни 2022 година - първият месец от началото на търговията между двете страни през 1997 година.

Преди нахлуването в Украйна Русия беше най-големият доставчик на рафиниран петрол за Великобритания. Това се равняваше на 24,1% от целия внос на тази стока на Острова.

Това е 100% намаление, а в пари се равнява на $587 милиона.

Reuters: Казахстан ще продава петрол през азерския тръбопровод, за да заобиколи Русия

Казахстан ще продава петрол през азерския тръбопровод, за да заобиколи Русия

Износът на казахстански петрол представлява повече от 1% от световните доставки