Най-вероятно Великобритания изпада в рецесия, тъй като растящите лихвени проценти и растящата безработица накараха домакинствата да бъдат по-предпазливи по отношение на разходите си. Това показва анализ на Bloomberg Economics, който изчислява, че има 52% шанс за "лека рецесия през втората половина на 2023 година". На този фон бизнесът, който се справя най-добре и към момента на практика "заобикаля рецесията" е секторът на услугите, пише Reuters.

Макар че претърпява загуба на инерция за трети пореден месец през октомври, заради високите лихвени проценти и разходите за живот, оказващи натиск върху търсенето, бизнесът с услуги показва, че се справя добре с рецесията. Въпреки това и тук нещата не са розови. Новите поръчки на Острова спаднаха с най-бързия си темп тази година, отразявайки слабото вътрешно търсене, въпреки че задграничните поръчки от САЩ и Близкия изток бяха силни.

Нидерландия изпадна в рецесия

Една от най-богатите европейски страни изпадна в рецесия

Това е петата по големина икономика в Еврозоната

Потребителски цени

Британската инфлация достигна нива от 6,7% през септември, което я прави най-високата във всички развити икономики. Секторът на услугите обаче показа най-слабото увеличение на производствените разходи на предприятията от февруари 2021 година, тъй като намаляващите разходи за суровини и отстъпките от страна на доставчиците компенсират продължаващия натиск нагоре от нарастващите сметки за заплати и разходите за гориво.

Цените на компаниите за услуги се повишиха най-много за три месеца, но повишенията бяха по-малки от първото полугодие.

Снимка 403696

Източник: iStock

Проблем за властите

Рецесията би била "сериозно главоболие" за премиера на Великобритания Риши Сунак, който трябва да участва в избори догодина, коментират политически анализатори. Рецесията може да увеличи шансовете Bank of England да се насочи към намаляване на лихвените проценти, особено ако инфлацията спадне рязко, каквито очаквания има.

"Това ще бъде близка разлика между стагнация и леко свиване, но шансовете са незначителни в полза на последното. Рисковете са, че спадът в производството е малко по-рязък, отколкото сме отбелязали преди", казва Дан Хенсън - анализатор в Bloomberg Economics. 

Икономисти прогнозират, че БВП на Обединеното кралство е спаднал с 0,1% през трите месеца до септември, сочи проучване на Bloomberg от петък следобед. BOE очаква безработицата, която сега е 4,3%, да нарасне до 5,1% до 2026 година.

Миналата седмица Bank of England оцени 50% шанса за рецесия в своя прогнозиран период.

Рецесия грози икономиката на еврозоната още тази година

Рецесия грози икономиката на еврозоната още тази година

Брутният вътрешен продукт в страните членки на еврозоната, е спаднал с 0,1% през третото тримесечие