Икономическият растеж в Нидерландия ще бъде много по-бавен от очакваното по-рано тази година. Причината: рецесия през първата половина на 2023 година слага край на икономическия бум след Covid 19 на една от най-богатите европейски страни, съобщава Reuters.

Очаква се растежът да спадне до 0,7% през 2023 г. и 1,4% през 2024 г., според правителствения полотически съветник CPB. През март той прогнозира експанзия от 1,6% през 2023 г. и 1,4% през следващата година.

Нидерландия закрива най-голямото газово находище в Европа

Най-голямото газово находище в Европа остава в историята

Заради системни земетресения

Петата по големина икономика в еврозоната навлезе в рецесия през първата половина на годината, като се сви с 0,3% през второто тримесечие след свиване от 0,4% през първите три месеца на 2023 г.

Първата рецесия след пандемията се очаква да бъде сравнително лека, тъй като се очаква безработицата да остане на сегашното ниско ниво от около 4%, като средното увеличение на заплатите ще компенсира нарастващите цени на храните и сметките за енергия през следващата година.

Инфлацията

Инфлацията се очаква да остане висока през 2024 г. от почти 4%, което може да увеличи броя на домакинствата, живеещи в бедност, до 6% от общото население.

Допълнителната държавна подкрепа може да ограничи това увеличение, каза политическият съветник, но нарастващите лихвени проценти и растящите разходи за енергийния преход и здравеопазването натоварват бюджета все повече.

Имотни сривове:  Нидерландия отбеляза най-големия спад в цените на жилищата от десетилетие насам

Имотни сривове: Цените на жилищата на още един европейски пазар отбелязват най-големия спад от десетилетие насам

През 2022 г. броят на продадените жилища е намалял с 14,6% на годишна база