Нидерландия ще затвори най-голямото газово находище в Европа на 1 октомври 2024 г. след години на земетресения, въпреки глобалните енергийни притеснения, предизвикани от войната на Русия в Украйна, съобщава Hurriyet.

Населението, живеещо в близост до площадката за добив на газ в Гронинген, страда повече от две десетилетия заради земетресения, които са пряко приписвани на сондажни операции.

Газовите кладенци в находището Гронинген, което е открито през 1963 г., ще останат отворени още една година в случай на изключително студена зима, но след това ще бъдат затворени завинаги през октомври 2024 г.

Канадската Dundee придобива 75% от непроучено златно находище в България

Канадската Dundee придобива 75% от непроучено златно находище в България

"Иглика" се намира на територията на общините Болярово и Елхово

"Ние наистина спираме кранчето", каза Ханс Вийлбрийф, холандският министър на добивната промишленост.

Вийлбрийф каза в изявление, че това е важен момент след десетилетия добив на газ и особено последиците от този добив на газ за жителите на Гронинген.

"Проблемите на жителите на Грьонинген все още не са решени и за съжаление земетресенията ще продължат през следващите години, но източникът на цялото нещастие ще бъде затворен."

Въпреки че добивът на газ от находището беше почти сведен до нулата през последните няколко години, нидерландското правителство поддържа обекта работещ поради глобалната енергийна несигурност, предизвикана до голяма степен от инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Турция очаква "война" за редкоземни минерали: Как ще използва новото си "оръжие" - второто най-голямо находище в света?

Турция очаква "война" за редкоземни минерали: Как ще използва новото си "оръжие" - второто най-голямо находище в света?

Южната ни съседка ограничава максимално продажбите на руда

Счита се, че газът от находището Гронинген е доставил 363 милиарда евро (395 милиарда долара) на холандската хазна от началото на производството през 60-те години на миналия век.