21 април може да е първият ден, в който Великобритания не е използвала въглища в енергийния си микс от Индустриалната революция насам, показват данните на местния оператор. "Великобритания никога не е имала 24 поредни часа, в който не са горени въглища, за да бъде произведена енергия", написа в акаунта си в Twitter операторът, цитиран от Bloomberg.

Великобритания е сред страните, които първи прегърнаха идеята за енергия от възобновяеми източници и има повече вятърни турбини по бреговете си от всички страни, както и соларни панели с капацитет на 7 ядрени реактора. Правителството планира да изключи всички централи, използващи въглища, до 2025 г.

Съседните страни имат подобни планове, а операторите по целия континент затварят или преобразуват въглищните централи с рекордни темпове. Употребата на най-замърсяващото околна среда гориво намалява по-бързо от очакванията.

"Преди десетилетие ден без въглища би бил немислим. А след още 10 години нашата енергийна система отново ще бъде трансформирана изцяло", каза Хана Мартин, енергиен експерт в GreenPeace.

Една от основните причини за промяната към по-чиста енергия е промяната на климата. Страните членки на ЕС трябва да произвеждат поне 20% от необходимата им енергия от възобновяеми източници до края на десетилетието.