Компанията за туристически пътувания Tui отчита слаб сезон за пътуващите зад граница туристи от Обединеното кралство. Причината - несигурността относно ограниченията на Covid. Междувременно резервациите за Tui са скочили с 1,5 милиона от май, но главно от континентална Европа, пише BBC.

От средата на януари досега, само за няколко дни, британските туристи са отменили повече пътувания за лятото на 2021 г., отколкото са резервирали, според данните на Tui. На този фон клиентите на компанията от Германия, Белгия и Холандия резервациите изпреварваха анулирането през по-голямата част от този период.

Тенденции

Въпреки скока в интереса към международните пътувания, общите резервации за Tui са намалели с 68%, в сравнение с лято 2019 г.

Според Tui около 4,2 милиона клиенти са резервирали пътуване за лятото на 2021 г., което е с увеличение с 1,5 милиона резервации от месец май. Зад ръста стои търсене от страна на европейските летовници.

Клиентите от Великобритания обикновено са основна част от бизнеса на Tui, но тази година нещата стоят по-различно - само около 17% от т 4,2 милиона летни туристи са от Обединеното кралство.

През третото тримесечие само 50 000 души са предприели пътуване, по данните на компанията от Великобритания и Ирландия, скандинавските страни, Канада и Русия.

"Простата причина, поради резервациите са толкова мудни във Великобритания е несигурността относно правилата, които се менят всяка минута", казват експерти от бранша.

Много по -малко ограничения има в Германия, Белгия, Холандия и Полша, например. "И нещо много важно - няма скъпи тестове за връщане на ваксинираните летовници", казват от сектора.