Третият най-голям производител на ориз в света сега е принуден да внася такъв при това от свой конкурент. А причината за това е рекорден скок в цените на земеделската култура на местния пазар заради ограничен добив.

За първи път от десетилетия насам Виетнам купува ориз от Индия, след като цената на суровината в страната достигна най-високата си стойност от 9 години насам. Това съобщават четири независими източника пред Reuters.

Обръщането в тенденцията е ясен сигнал за затягането на доставките в Азия, което се очаква да оскъпи ориза допълнително през 2021 година и да принуди традиционните производители, като Тайланд и Виетнам да внасят от лидера на пазара Индия.

Според информацията за месеците януари и февруари индийските производители ще продадат 70 000 тона от суровината, като доставките вървят на средна стойност от около 310 долара за тон.

"Ние за първи път от много време изнасяме за Виетнам. Индийските цени са много привлекателни, а големите разлики в цените правят експорта възможен", посочва Кришна Рао, който е президент на Rice Exporters Association.

Отгледаната във Виетнам суровина се предлага на цени между 500 и 505 долара за тон, което е значително над средните стойности за индийския, които варират между 381 и 387 долара за тон.

През 2020 година общият добив на Виетнам се е свил до около 21,35 милиона тона, показва официалната статистика. Износът на ориз от страната се е свил с 3,5% през изминалите 12 месеца до 6,15 милиона тона.