Причините, поради които анализаторите предвиждат петролът да се върне на цени от 100 долара за барел, продължават да се увеличават. Затова не е изненадващо, че все повече институции прогнозират новото им достигане, което ще се случи за пръв път от поне няколко години насам.

"Невероятно търсене", инфлацията и натискът на акционерите върху свръхголемите петролни компании за драстично намаляване на емисиите могат да доведат до петролна криза в рамките на три години с много високи цени на петрола и бензина, каза Дейвид Тавил, президент на Maglan Capital, предаде Oilrpice. По думите му скоро цените могат да достигнат 100 долара за барел.

В близко бъдеще цените на петрола имат повече място за растеж както от инфлационна гледна точка, така и от гледна точка на търсенето, каза той пред Fox Business. Под "близко бъдеще" той всъщност визира непосредственото бъдеще, защото говори за ценови растеж до края на годината.

Производството на суперголемите компании може да спадне поради натиска на акционерите и защитниците на околната среда. В САЩ стремежът на администрацията за преминаване на възобновяеми енергийни източници и загърбване на изкопаемите горива, също би допринесъл за понижаване на предлагането и криза на доставките през следващите години.

Тавил обаче не е единствен. Най-големите независими търговци на суровини в света също не изключват цени от 100 долара за барел.

Въпреки че петролът може да не бъде насочен към нов суперцикъл, цените все още могат да растат спрямо сегашните си нива поради бързото възстановяване на търсенето и очаквано свиване на предлагането, заявиха от фондовете Trafigura, Vitol и Glencore по време на Глобалната среща на FT Commodities по-рано тази седмица.

По думите на главния изпълнителен директор на Vitol (която е най-големият независим търговец на петрол в света) Ръсел Харди 100 долара за барел петрол е "е, разбира се, възможно да се случи", но предупреди, че "в момента сме на малко изкуствен пазар", тъй като Групата на ОПЕК + все още има около 5,5 милиона барела на ден, които да върне на пазара до април 2022 г. по текущи планове.