Япония се изплъзна от техническа рецесия, според официални данни, които показаха, че икономиката се е върнала към растеж през периода октомври-декември миналата година, заради силните капиталови разходи.

Според очакванията Централната банка на Япония може да нормализира лихвените проценти още на заседанието си на 18-19 март на фона на признаци за стабилно увеличение на заплатите, предава CNBC.

Япония: Вижда се краят на отрицателните лихви

Япония: Вижда се краят на отрицателните лихви

Потребителската инфлация през януари надмина прогнозите и се задържа на целта на централната банка от 2%

Брутният вътрешен продукт на Япония се увеличи с 0,4% през четвъртото тримесечиена годишна база. Данни от миналия месец показаха свиване на БВП с 0,4%. Икономиката се е свила с 3,3% през периода юли-септември.

БВП на Япония за четвъртото тримесечие се увеличава с 0,1% спрямо предходното.

В същото време високата инфлация ограничи вътрешното търсене и частното потребление, което показва колко крехък е растежа в държавата. Частното потребление спадна с 0,3% на тримесечна база - повече от предварителните прогнози за спад от 0,2%.

Според съобщение на Reuters Японската централна банка вероятно ще понижи оценката си за потреблението и фабричното производство на следващото си заседание на съвета следващата седмица, като се позова на свои източници. .

Надеждите ръста брутния вътрешен продукт да стане реалност бяха по-големи, след като данните на Министерството на финансите показаха, че капиталовите разходи са се увеличили с 16,4% през четвъртото тримесечие, спрямо година по-рано и с 10,4% на сезонно коригирана тримесечна база.