Основната потребителска инфлация в Япония се забави за трети пореден месец през януари, но надмина прогнозите и се задържа на целта на централната банка от 2%, поддържайки живи очакванията, че ще се сложи край на отрицателните лихвени проценти до април, пише Reuters.

Ръстът от 2,0% на основния индекс на потребителските цени (CPI) беше по-бавен от увеличението с 2,3% през декември, показват данни на министерството на вътрешните работи и комуникациите във вторник, подчертавайки възгледите, че намаляващата инфлация на разходите от вноса на стоки може да облекчи болката от по-високите разходи за живот.

Япония е в рецесия и вече не е третата по големина икономика в света

Япония е в рецесия и вече не е третата по големина икономика в света

Това прави още по-трудно за централната банка да излезе от своята десетилетна ултра разхлабена парична политика

Печалбите надхвърлят средните пазарни прогнози за ръст от 1,8%, потвърждавайки очакванията, че големите фирми ще предложат големи увеличения на заплатите на преговорите за заплатите между работниците и служителите на 13 март, което ще проправи пътя за Банката на Япония (BOJ) да приключи с отрицателните лихвени проценти през март или април.

"Януарският индекс на потребителските цени оставя отворена възможността Банката на Япония да повиши основния си лихвен процент на срещата през март, ако предварителните резултати от Shunto, очаквани няколко дни преди срещата, са окуражаващи", каза Марсел Тиелиант от Capital Economics, позовавайки се на източник от преговорите за заплатите.

"Все още смятаме, че увеличението през април е по-вероятно. На първо място, инфлацията ще скочи доста над 2% през февруари, тъй като базовите ефекти от стартирането на енергийните субсидии преди година се задействат, което би позволило на Банката да разкаже по-убедителна история, че инфлацията остава силна", добави експертът.

Основният индекс на потребителските цени на Япония включва петролните продукти, но изключва цените на пресните храни.

Забавянето на инфлацията през януари се дължи отчасти на голям спад в разходите за енергия, отразяващо основния ефект от рязкото покачване през миналата година и държавните субсидии за ограничаване на сметките за бензин и комунални услуги. Това е знак на намаляващ натиск върху разходите, който поддържаше основната инфлация на или над целта на BOJ от 2% от април 2022 г.

Икономиката на Япония регистрира значителен спад

Третата икономика в света регистрира значителен спад

Наблюдава се рязко влошаване на данните за БВП през третото тримесечие

В бъдеще ключът е дали повишаването на заплатите "бие" инфлацията достатъчно, за да даде на домакинствата покупателна способност, така че компаниите да могат да продължат да прехвърлят разходите и да поддържат инфлацията трайно в целта от 2% на BOJ, казват анализаторите.

Така нареченият "основен" индекс, който премахва както цените на пресните храни, така и цените на енергията, наблюдаван отблизо от BOJ като тесен измерител на по-широката ценова тенденция, се повиши с 3,5% на годишна база през януари, след повишение от 3,7%. през декември.

"Що се отнася до цените, няма нищо в днешните данни, което да спре движението на BOJ към прекратяване на отрицателните лихвени проценти, което според мен ще дойде през април", каза Izuru Kato, главен икономист в Totan Research, цитиран от Ройтерс.

"В същото време Банката на Япония трябва да постигне балансиращ акт с оглед на две поредни тримесечия на свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) и слабото частно потребление, докато слабата йена създаде ситуация, подобна на стагфлация", добави той, като се позова на до комбинация от нисък растеж и висока инфлация.