Япония неочаквано изпадна в рецесия в края на миналата година, губейки титлата си на трета по големина икономика в света в полза на Германия и повдигайки съмнения кога централната банка ще започне да излиза от своята десетилетна ултра разхлабена парична политика, пише Reuters.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония спадна с 0,4% на годишна база през периода октомври-декември м.г. след спад от 3,3% през предходното тримесечие, показват официалните данни ,излезли в четвъртък, обърквайки пазарните прогнози за растеж от 1,4%.

Две последователни тримесечия на свиване обикновено се считат за навлизане в техническа рецесия.

Икономиката на Япония регистрира значителен спад

Третата икономика в света регистрира значителен спад

Наблюдава се рязко влошаване на данните за БВП през третото тримесечие

Някои анализатори предупреждават за ново свиване на икономиката през текущото тримесечие поради слабо търсене в Китай, слабо потребление и спиране на производството в подразделение на Toyota Motor Corp.

"Това, което е особено поразително, е мудността в потреблението и капиталовите разходи, които са ключови стълбове на вътрешното търсене. Икономиката ще продължи да няма инерция за момента, без ключови двигатели за растеж", каза Йошики Шинке, старши изпълнителен икономист в Dai-ichi Life Research Institute.

Въпреки че много анализатори все още очакват Централната банка на Япония да прекрати масовия си паричен стимул тази година, слабите данни може да хвърлят съмнение върху прогнозата й, че нарастващите заплати ще подкрепят потреблението и ще поддържат инфлацията трайно около целта от 2%.

Навлизането в рецесия, обаче, прави още по-трудно за централната банка да оправдае повишаване на лихвените проценти, да не говорим за поредица от повишения."

Германия ще вземе короната на Япония като трета най-голяма икономика в света

Германия ще вземе короната на Япония като трета най-голяма икономика в света

Заради спада на йената, спрямо долара и еврото

Министърът на икономиката Йошитака Шиндо подчерта необходимостта от постигане на солиден ръст на заплатите, за да се подкрепи потреблението, което той описа като "липса на импулс" поради нарастващите цени.

Частното потребление, което представлява повече от половината от икономическата активност, спадна с 0,2% спрямо пазарните прогнози за ръст от 0,1%, тъй като нарастващите разходи за живот и топлото време обезсърчиха домакинствата да се хранят навън и да купуват зимни дрехи.

Капиталовите разходи, друг ключов двигател на растежа на частния сектор, паднаха с 0,1% в сравнение с прогнозите за ръст от 0,3%.

И потреблението, и капиталовите разходи се свиват за трето поредно тримесечие.

Големите компании очакват да увеличат капиталовите разходи със сериозните 13,5% през годината, приключваща през март, показа тримесечно проучване. Но анализаторите посочват забавяне на реалните инвестиции поради нарастващите разходи за суровини и недостига на работна ръка.

Последните данни за поръчките на машини, считани за водещ индикатор за капиталовите разходи, показаха свиване ноември и поставиха под съмнение мнението на BOJ, че стабилните инвестиции ще подкрепят икономиката.

Външното търсене, или износът минус вносът, допринесе с 0,2 процентни пункта за БВП, тъй като износът нарасна с 2,6% спрямо предходното тримесечие.

Банката на Япония полага основите за прекратяване на отрицателните лихвени проценти до април и за преразглеждане на други части от своята изключително разхлабена парична рамка, но е вероятно да се забави с всяко следващо затягане на политиката на фона на продължаващи рискове, казаха източници на Reuters.