Най-високата си точка от 1990 г. насам отбеляза японският индекс Topix - по-добро представяне от другите държави в региона и знак, че чуждестранните инвеститори се завръщат в Страната на изгряващото слънце, съобщава CNBC.

Детайли: Tokyo Price Index (Topix) включва около 2000 компании. Той отчита над 6% ръст на годишна база, което е по-добро представяне в сравнение с останалите в азиатско-тихоокеанския регион.

Япония подкрепя с милиарди долари производството на най-високотехнологичните чипове

Япония подкрепя с милиарди долари производството на най-високотехнологичните чипове

Очаква се новото производство да стартира след 2 години

По време на днешната търговия някои от "отличниците" бяха Tokyo Electron, Oriental Land, Softbank Group, Sony и Nintendo.

Nikei 225 достигна най-високото си ниво от ноември 2021 г. насам и премина психологическата граница от 30 000 пункта, воден от представители на промишлеността като NSK, Mitsubishi Materials и Nippon Sheet Glass.

В прав текст: "Чуждестранните инвеститори се завърнаха. Това, което виждаме, е в по-голяма степен мащабна промяна, базирана на силното вътрешно търсене и по-щедрата политика по преразпределение - ускорява се обратното изкупуване на акции", коментираха пред CNBC експертите от Societe Generale Франк Бензмира и Цутому Саито.

Уорън Бъфет залага много на 5-те топ компании в Япония

Уорън Бъфет залага много на 5-те топ компании в тази страна

Той притежава по над 6% от всяка от тях

Скорошното посещение на Уорън Бъфет в Япония също се приема за инвеститорски "вот на доверие" за страната.

Какво следва: Очакванията на експертите са централната банка на Япония да разшири контрола си върху кривата на доходността, но това не е задължително да удари по цените на акциите, защото "йената остава дълбоко в територията на подценяването".

Така според Societe Generale промените в монетарната политика на Токио се очаква да бъдат "постепенен процес" без големи скокове в лихвените проценти през следващите две години.

Централната банка на Япония отказа да вдига основните лихви

Централната банка на третата най-голяма икономика в света отказа да вдига основните лихви

Прогнозата за ръста на БВП за годината е понижена до 1,4%

От Goldman Sachs също имат високи очаквания: "Смятаме, че очакванията за структурни реформи може да качат цените на японските ценни книжа още по-високо". Рисковете пък са основно външни - свързани с дълговия таван на САЩ, рецесията и геополитическите фактори.