Централната банка на Япония остави без промяна основните параметри на парично-кредитната си политика, показват резултатите от приключилото днес двудневно заседание на ръководството на банката, което е първото за новия ръководител на Централната банка Казуо Уеда.

Краткосрочният лихвен процент по депозитите на търговските банки в Централната банка се запазва на минус 0,1%, целевата доходност на десетгодишните държавни облигации - около нула, се казва в изявление на Японската централна банка, пише Интерфакс.

Централната банка на Япония също така запази диапазона, в който може да се колебае доходността на десетгодишните държавни облигации - плюс/ минус 0,5%.

В същото време, прави впечатление липсата в изявлението на фразата, за намерението на банката да запази основната лихва на текущото ниво (или по-ниско), което Централната банка на Япония повтаря от октомври 2019 година.

В същото време Централната банка повтори, че е готова да поддържа стимулираща политика, докато инфлацията в страната се стабилизира на целевото ниво от 2%.

Виждането на ЕЦБ за основните лихви преди заседанието в началото на май

Виждането на ЕЦБ за основните лихви преди заседанието в началото на май

Мнението на Клаас Нот, член на Управителния съвет на ЕЦБ

Банката на Япония също така обяви намерението си да направи ревизия на парично-кредитната политика, резултатите от която ще бъдат публикувани след 12-18 месеца. Подобен преглед е необходим, тъй като "постигането на ценова стабилност е проблем от 25 години" и Централната банка е опитала много мерки за решаване на проблема.

Според прогнозата на Японската централна банка, инфлацията в страната (без тази при пресните храни) през текущата финансова година, която приключва през март 2024 г., ще бъде 1,8% на годишна база (предишна прогноза - 1,6%).

Централната банка на Япония понижи прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) за текущата финансова година до 1,4%, от 1,7%. За следващите две години (2024 г. и 2025 г.), очакванията на Централната банка са за ръст на икономиката на страната, съответно с 1,2% и 1%.

На фона на разклатената банкова система Фед продължи да повишава лихвите. ЕЦБ не гледа в тази посока

На фона на разклатената банкова система Фед продължи да повишава лихвите. ЕЦБ не гледа в тази посока

С последното увеличение основната лихва достигна 4,75%-5%, най-високото ниво от 2007 г.