Федералният резерв продължи да покачва основната си лихва с 0.25%, само две седмици след финансовите сътресения, причинени от фалита на Silicon Valley Bank, предават световните агенции. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че инфлацията остава основната грижа на политиците.

С последното увеличение основната лихва достигна 4,75%-5%, най-високото ниво от 2007 г. Прогнозите, публикувани заедно с решението за лихвените проценти, сочат, че мнозинството от служителите очакват още едно повишение на лихвените проценти, пише CNBC.

Шефът на Фед Джером Пауъл също заяви, че може да има още затягане на след повишаването на лихвените проценти с 0.25% и че централната банка ще повиши лихвите по-високо от очакваното, ако е необходимо.

По думите му, е възможно отдръпването на кредитирането да допринесе за по-ниско потребление и търсене.

Паундът и еврото поскъпват преди решението на Фед за лихвите

Паундът и еврото поскъпват преди решението на Фед за лихвите

Пазарът очаква по-предпазлив подход към паричната политика

Според международният икономист в ING Джеймс Найтли това е най-агресивният цикъл на затягане на паричната политика от 40 години насам и "като навлизате по-твърдо и по-бързо в ограничителна територия, естествено имате по-малко контрол върху резултата. Това увеличава шансовете за икономически и финансов стрес."

В Европа ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди, че неотдавнашните финансови сътресения могат да увеличат "рисковете" в еврозоната. Последните прогнози на ЕЦБ, които понижават прогнозите за инфлацията и повишават перспективите за растежа за тази година, не отчитат неотдавнашните сътресения, пише БНР.

Президентът на ЕЦБ обаче заяви, че ако прогнозите се потвърдят, "все още ще има какво да се направи, така че инфлационният натиск да бъде потушен".

Но все пак бъдещите решения ще зависят от финансовите данни. Лагард се въздържа да поеме ангажимент за по-нататъшно повишаване на лихвите.