Уорън Бъфет посещава Япония за първи път от повече от десетилетие и от тогава инвестициите му в източноазиатската страна постоянно нарастват.

През август 2020 г. конгломерат на Бъфет Berkshire Hathaway обяви, че е придобил по малко над 5% от петте най-големи компании в страната: Itochu, Mitsubishi, Mitsui & Co., Sumitomo Corp. и Marubeni.

До ноември 2022 г. Berkshire Hathaway увеличава инвестициите в тях с около 1% във всеки от бизнесите, според Reuters. Конгломератът вече притежава 6,59% в Mitsubishi Corp, 6,62% в Mitsui & Co. Ltd., 6,21% в Itochu Corp., 6,75% в Marubeni Corp. и 6,57% в Sumitomo Corp. Това показват регулаторни документи, цитирани от Fortune.

Но това не е всичко. Наското Бъфет потвърди, че иска да увеличи тези дялове и че е "наистина горд" от инвестициите, които се оценяват на около 11 милиарда долара. По думите му той ще се срещне с компаниите тази седмица, "за да обсъди бизнеса им".

"Други инвестиции в японски компании не са изключени", намекна той, като каза, че инвестициите в региона "винаги са обект на внимание".

Цената на акциите и на петте концерна разбира се скочиха, след като той изрази подкрепата си за тях.

Скромната заплата на Бъфет, която не е променяна вече 40 години

Скромната заплата на Бъфет, която не е променяна вече 40 години

В сравнение с други шефове на компании, Бъфет получва малка заплата

Бъфет има богатство на стойност 110 милиарда долара според индекса на милиардерите на Bloomberg. Berkshire има широкообхватно портфолио: водещите му акции включват Apple, Bank of America, Chevron, Coca-Cola и American Express.

Бъфет отдавна казва, че залага на международните инвестиции, но разкри в интервю за Nikkei, че геополитическото напрежение може да попречи на бъдещите му планове. Подобно напрежение е фактор за дистанцирането на Berkshire Hathaway от най-голямата компания з апроизводство на чипове например - Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., след като е купил над 4 милиарда долара в акции между юли и септември 2022 г.

До края на 2022 г. конгломератът е намалил притежанията си с 85% - до 617 милиона долара.