Като имаме предвид какви заплати взимат изпълнителните директори на най-големите компании в света, може спокойно да твърдим, че заплатата на Уорън Бъфет е доста скромна. Миналата година тя е била 100 000 долара, от които той е върнал 50 000 долара на компанията си.

Милиардерът инвеститор и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway взима една и съща заплата, без бонуси, вече повече от 40 години, според документи, цитирани от Business Insider.

Ако се включат разходите за сигурност в общото възнаграждение на Бъфет, то сметката показва 402 000 долара миналата година. За сравнение средните заплати на главните изпълнителни директори на S&P 500 през 2021 година са 18 милиона долара.

Evergreen Marine, която раздава бонуси на служителите в размер на 50 месечни заплати

Компанията, която раздава бонуси на служителите в размер на 50 месечни заплати

Размерът все пак варира според длъжността и функцията на служителя

За сравнение, изпълнителният директор на McDonald's Крис Кемпчински направи 20 милиона долара, или 2251 пъти повече от средната заплата в гиганта за бързо хранене през 2021 г.

Бъфет може и да състояние от 100 милиарда долара, но той живее скромно, харчи пестеливо и не обича да пилее парите на своите акционери. Нито Бъфет, който е на 92 години, нито неговият 99-годишен бизнес партньор Чарли Мънгер използват служебни автомобили или членуват в клубове, в които Berkshire плаща членски внос.

Те не използват и самолети, собственост на компанията, за лични пътувания. Бъфет признава, че от време на време използва служители за лични задачи и има разходи за сметка на компанията. Той обаче възстановява разходите на Berkshire, като плаща 50 000 долара всяка година.

Бъфет не е станал милиардер печелейки от заплата. Неговото богатство се състои в притежаването на 227 416 от акциите на Berkshire клас А, на стойност над 100 милиарда долара.

Какво възнаграждение получи най-вископлатеният банкер в САЩ и шеф на Morgan Stanley за 2020 г.

Какво възнаграждение получи най-вископлатеният банкер в САЩ и шеф на Morgan Stanley за 2020 г.

По-голямата част от него може да бъде понижена, ако той не се представя отлично

Бъфет е обещал да дари над 99% от личното си състояние за добри каузи. Той вече е дал малко над половината от акциите си в Berkshire на фондация "Бил и Мелинда Гейтс" и други благотворителни организации от 2006 г. насам.

Любопитни е да се отбележи, че мениджърите от Berkshire Грег Абел и Аджит Джайн са получили 16 милиона долара заплати и 3 милиона бонуси през всяка от последните четири години.