Шефът на Morgan Stanley изпревари колегата си от JPMorgan Джейми Даймън в кризата и се превърна в най-скъпо платеният главен изпълнителен директор в банковия свят, предаде Zero Hedge. През миналата година Джеймс Горман е получил възнаграждение в размер на 33 млн. долара, което е ръст от 22% на годишна основа, сочат данни на Bloomberg.

От тази сума, реалната му заплата възлиза на "само" 1,5 млн. долара. Към тях се добавят бонуси в размер на 7,8 млн. долара, а, за да се допълни общото му възнаграждение, другите 23,6 млн. долара идват под формата на акции.

"Както и преди в случая Горман, три четвърти от възнаграждението му се отлага с три години и може да му бъде отнето, като 100% от този тип плащания е под формата на акции", изтъкват от Bloomberg.

Такова отнемане на средства няма да е новост за главния изпълнителен директор на банката. Преди две години възнаграждението му беше свито заради общите усилия на банката да редуцира разходите си - нещо, което не се случи през миналата година, през която Morgan Stanley реализира две от най-големите придобивания в САЩ. Така нейната пазарна капитализация вече е с 30% по-висока от тази на Goldman Sachs.

"Заплатата на Горман се дължи на невероятния му индивидуален принос както за дългосрочния прогрес в сферата на стратегията на банката и на устойчивия бизнес модел, възприет от него, които спомогнаха за доброто финансово представяне през 2020 г.", изтъкват от самата институция.