Правителството на Южна Корея стартира план на стойност близо 95 милиарда долара за "Нова зелена сделка" с цел да създаде работни места и да помогне на икономиката си да се възстанови от въздействието на коронакризата. Това заяви президентът на страната Мун Джей-ин, цитиран от Reuters.

Планът предвижда четвъртата по големина икономика в Азия, която силно разчита на изкопаемите горива, да се пренасочи към екологично чисти индустрии, задвижвани от цифрови технологии, включително електрически и водородни автомобили, интелигентни мрежи и телемедицина.

По думите на президента се очаква новите проекти да създадат около 1,9 милиона работни места до 2025 година.

Икономиката на Южна Корея отбеляза най-лошото си свиване след Голямата рецесия

Икономиката на Южна Корея отбеляза най-лошото си свиване след Голямата рецесия

Износът е спаднал с близо 27% през първите седмици на април

Южна Корея има за цел да види 1,13 милиона електрически превозни средства и 200 000 водородни автомобила по пътищата до 2025 година, спрямо 91 000 електромобила и 5 000 коли на водородни клетки в края на 2019 година. Очаква се и правителството да разшири станциите за зареждане на превозните средства.

Планът би насърчил също така отдалечените медицински услуги и политиката за работа от вкъщи за бизнеса и онлайн училищата, базирани на безжични мрежи от пето поколение (5G). Предвидени са и данъчни облекчения за телекомуникационните доставчици, които инсталират системите.

Правителството ще инвестира също така голям капитал за създаването на интелигентни мрежи в цялата страна, които да управляват по-ефективно използването на електроенергия.

Как Южна Корея самоуби икономическия си растеж

Как Южна Корея самоуби икономическия си растеж

Местното население може да благодари на регулациите и субсидиите за спадащия си стандарт на живот