Икономиката на Южна Корея регистрира най-силното си свиване след финансовата криза през 2008 г. Причината е пандемията, която удря потребителското търсене и износ.

Четвъртата по големина икономика в Азия се сви с 1,4% за периода януари-март в сравнение с четвъртото тримесечие на 2019 г. Това показват данни от прогноза, публикувана в четвъртък от Bank of Korea. Спадът беше малко по-добър от очаквания от анализите на Refinitiv, но все пак най-лошият за от повече от десетилетие насам, пише CNN.

Икономиката все още нараства с 1,3% в сравнение с година по-рано. Но темпът на растеж беше по-бавен.Потребителските разходи намаляват с 6.4% спрямо предходното тримесечие. Износът намалява с 2%.

Как Южна Корея самоуби икономическия си растеж

Как Южна Корея самоуби икономическия си растеж

Местното население може да благодари на регулациите и субсидиите за спадащия си стандарт на живот

Южна Корея бе засегната от вируса доста преди масовата пандемия и дори беше едно от най-големите огнища извън Китай. От началото на март обаче честотата на инфекциите се е забавила драстично - в страната има приблизително 10 700 регистрирани случая до момента с 238 смъртни случая, според университета Johns Hopkins.

Правителството на страната беше сред най-амбициозните, що се отнася до предоставянето на безплатни и лесни възможности за тестване на обществеността. Експертите приписват спада в новите случаи на усилията на страната за ранно тестване.

Икономиката на Южна Корея обаче, ще продължи да бъде тежко засегната, докато останалият свят се справя с пандемията, според Алекс Холмс, азиатски икономист по икономика на капитала.

"Широко разпространеното блокиране в целия свят влияе изключително много върху външното търсене, което ще засегне тежко икономиката, ориентирана към износ в Корея," казва той.

Южна Корея раздава пари на всяко семейство

Южна Корея раздава пари на всяко семейство

Засега държавата с население 50 млн. души успява да държи заразата под контрол

Данните за търговията от първите 20 дни на април показват, че износът спадна с близо 27% от преди година. "Това дава ориентир за предстоящото", каза Холмс. Според него е "малко вероятно е вътрешното търсене да се възстанови през това тримесечие, след като хората продължават да са социално дистанцирани.

Дори общата инвестиция вероятно ще падне поради нарастващата несигурност, каза той. Инвестициите леко поскъпнаха през първото тримесечие.

Бъдещите перспективи за растеж са по-тревожни. Капиталовата икономика прогнозира, че корейската икономика ще се свие с 6% през второто тримесечие в сравнение с предходното тримесечие и ще се свие с близо 3% през годината като цяло.

Преди вируса да удари, икономиката на Южна Корея, и най-вече износа, страната се е сблъсква с търговския спор с Япония и намаляващите доставки в Китай, чиято икономика се срива и по време на търговската война между САЩ и Китай.

Макар че в Южна Корея изглежда вирусът е под контрол, икономическата "болка" се усеща. По-рано тази седмица правителството обяви трети пакет за спасяване, предназначен за защита бизнесът. Правителството обявява планове за изразходване на 110 милиарда долара или около 7% от БВП.

Но, според Холмс, това все още е малко вероятно да спаси икономиката от тежката рецесия.