Възнагражденията в частния сектор в САЩ достигнаха най-ниската си стойност за последните две години и половина, при това още преди дейността на частния сектор е замразена заради пандемията, показват данните на ADP и Moody's. Броят на новосъздадените работни места спадна с 27 хил. през март, а некоригираните данни за февруари отчитат 183 хил.

Тези данни все пак са по-ниски от очаквания шок, защото до голяма степен са събирани през средата на март, когато САЩ все още не беше в извънредно положение и бизнесите функционираха. Това означава, че реалният удар върху работещите е значително по-сериозен през последните две седмици на март.

Половината компании в САЩ планират освобождаване на служители до три месеца

Половината компании в САЩ планират освобождаване на служители до три месеца

Броят на новорегистрираните безработни вече е най-голям от Голямата депресия насам

Мащабът на удара ще стане по-ясен, когато в петък се публикува и държавния доклад за заетостта през март. Във всеки случай е ясно, че най-дългият период на ръст на заетостта в историята, започнал през октомври 2010 г., приключи през март тази година.

По-рано беше оповестено, че до три месеца половината компании в страната планират съкращения, като 11% от тях вече трайно са освободили част от служителите си. При под 10% от участващите в проучването се наблюдават временни уволнения.