През миналата седмица в САЩ бяха съкратени 3,2 млн. души, което е четирикратно по-висок брой кандидатстващи за обезщетение за безработица от предишния рекорд, а очакванията са през тази седмица тенденцията да се запази. Още по-негативното обаче е, че голям брой компании са посочили, че планират да съкратят броя на работещите в рамките на следващите три месеца.

Изследван на Challenger, Gray & Christmas показва, че това ще направят 49% от частните работодатели в страната, докато 11% от участниците в проучването са посочили, че вече са освободили за постоянно част от персонала си. Само 7% от анкетираните са изтъкнали, че съкращенията, които са извършили, са временни.

20 000 нови безработни от началото на извънредното положение

20 000 нови безработни от началото на извънредното положение

Значително намаляват тези, които успяват да си намерят работа

С тези настроения наистина може да се сбъдне прогнозата на Федералния резерв на Сейнт Луис, според който безработицата може да се изстреля до 32%. Ако това се окаже факт, безработицата в страната ще изпревари дори тази по време на Голямата депресия от 30-те години на миналия век.

Същевременно на много места в САЩ се правят приготовления за затваряне на икономиките за следващите два месеца, което означава, че властите допълнително ще налеят масло в огъня, тъй като компаниите масово нямат ресурс, с който да могат да оцелеят толкова дълго, без да извършват дейност. Същевременно голяма част от тях са задлъжнели и спирането на работата ще ги остави на практика в състояние на неплатежоспособност.