С икономическото развитие и по-високия стандарт на живот в Източна Европа много хора, родени там и работещи в чужбина, търсят варианти да се върнат в родината си и да се установят там. И това се оказва доста голям проблем за Дания, която вече е изправена пред сериозен недостиг на работна ръка, пише Luxemburg Times.

Въпреки политиката за ограничаване на емигрантите на правителството на премиера Ларс Расмунсен, през последните години чужденците в скандинавската държава са се увеличили значително, като към днешна дата представляват около една десета от пазара на труда.

Голяма част от тях идват именно от държави от Източна Европа, изчисляват от най-голямата банка в страната Nordea Bank.

Златният момент на икономиките от Източна Европа

Златният момент на икономиките от Източна Европа

Полша, Чехия и Румъния ли са новите двигатели на растежа в ЕС?

Въпреки това напливът не успя да реши проблемът на пазара на труда, като безработицата в страната падна до най-ниското си ниво от глобалната финансова криза насам.

Анализатори обясняват до някаква степен слабата инфлация в Дания с пристигането на около 80 000 души от 2013 година насам. По думите на главния икономист на Nordea Хелге Педерсен годишният ръст на заплатите би достигнал 4,5%, ако броят на емигрантите не е толкова голям. В момента реалният растеж е около 2 на сто.

Експертите от финансовата институция посочват, че след присъединяването на Полша, Румъния, България и Чехия към ЕС много от гражданите им са потърсили възможности за работа в Западна Европа.

Причината, която доведе до бум на заплатите в Източна Европа

Причината, която доведе до бум на заплатите в Източна Европа

Работодателите искат да плащат повече, но са изправени пред голямо препятствие

Според тях обаче членството на държавите в съюза и най-вече произтичащите от него субсидии в крайна сметка са дали своя положителен резултат върху икономиките от региона. От Nordea припомнят, че безработицата в Унгария и Чехия е на рекордно ниско ниво, докато заплатите в Полша са се удвоили от 2000 година насам.

С подобряването на икономическата среда в Източна Европа официалната статистика в Дания показва, че нетната миграция от Полша и Румъния е започнала да намалява от пика си между 2014 и 2015 година.

В резултат обаче бизнесът в скандинавската държава все по-често се сблъсква с недостиг на квалифицирани кадри. От Конфедерацията на датската индустрия посочват, че в 4 от 10 сектора има дефицит на специалисти. Според анализатори обаче това важи за всички сектори на икономиката.

2017-а: Най-добрата година за икономиките от Централна и Източна Европа след кризата

2017-а: Най-добрата година за икономиките от Централна и Източна Европа след кризата

Какъв растеж прогнозират от Европейската банка за възстановяване и развитие?

Карен Хаекеръп от Датския съвет по земеделие и храни твърди, че браншът има остър недостиг на работници.

"Ако източноевропейците си отидат вкъщи ще трябва някой друг да дойде, за да поеме тяхната работа. В противен случай ще изгубим клиенти и няма да успеем да отговорим на търсенето", признава тя.