Държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са се отправили към най-силната си година в икономически план от глобалната финансова криза насам. Причина за добрите резултати отчасти е осезаемото нарастване на заплатите и по-голямото търсене.

Това посочват от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в своята прогноза за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на всички държави от региона през 2017 г.

Страните от региона понесоха тежък удар в резултат на разразилата се криза през 2008 г., като дълговете им достигнаха много нива, а банковите им системи бяха притиснати от несигурност.

Десетилетие по-късно обаче те отчитат рекордно добри резултати, като от ЕБВР повишават очакванията си за представянето им за настоящите 12 месеца и понижават тази за следващите.

Причината, която доведе до бум на заплатите в Източна Европа

Причината, която доведе до бум на заплатите в Източна Европа

Работодателите искат да плащат повече, но са изправени пред голямо препятствие

"Средният растеж на отчитаните от ЕБВР страни се очаква да бъде 3.3% за тази година или с 0.9 процентни пункта над предходните очаквания, представени през май. Това е в сравнение с ръст от едва 1.9% за 2016 г.", посочват от финансовата институция в своя доклад.

Експертите повишават прогнозата си и за икономиката на България, като за 2017 г. се очаква тя да нарасне с 3.5 на сто, а през следващата да се забави леко с 3.2 на сто.

"Всички икономики в региона, освен Азербайджан и Македония, са отчели позитивен растеж през първата половина на годината", посочват от банката и допълват: "Няколко страни, особено Румъния и Турция, ще се радват на най-големите ръстове от предкризисните нива насам.".

Кои български компании са сред 500-те най-големи в Централна и Източна Европа?

Кои български компании са сред 500-те най-големи в Централна и Източна Европа?

В списъка има две нови имена

Според очакванията северната ни съседка ще може да се похвали с най-големия ръст на БВП в Югоизточна Европа. За последните 12 месеца Румъния ще запише растеж от 5.3 на сто, а през следващата ще има намаление до 4.2 на сто.

Увеличението при икономиката на Турция ще бъде малко по-слабо - 5.1 на сто, като до голяма степен причина за този резултат са държавните стимули на Анкара. С тяхното отпадане растежът ще се забави до 3.5 на сто през 2018 г.

Източна Европа е новото любимо място за инвестиции на IT лидерите

Източна Европа е новото любимо място за инвестиции на IT лидерите

Превръща ли се регионът в новата Силициева долина?

Положителни са очакванията и за най-голямата страна в света, която преди две години беше в дълбока криза: "Икономиката на Русия излезе от рецесията след свиване с 3% през последните две години. Очаква се тя да повиши растежа на БВП до 1.8 и 1.7 на сто съответно за 2017-а и 2018-а", се казва в доклада.

Като основни рискове за икономиката Централна и Източна Европа от ЕБВР посочват евентуални геополитически конфликти, проблеми със сигурността и нарастващото присъствие на популистки анти-глобалистични политики.

Ето и пълната прогноза на ЕБВР за всички държави от региона:

Снимка 322313

Източник: ebrd.com

Снимка 322314

Източник: ebrd.com

Снимка 322315

Източник: ebrd.com

Снимка 322316

Източник: ebrd.com