2017 година донесе златна възможност за растеж за Източна Европа и един от двигателите на експанзията се оказа съседна Румъния. През последните седмици обаче страната е обзета от политически хаос, който може да убие инерцията на една от най-атрактивните европейски икономики в момента.

Причина за ситуацията са действията на правителството, което представи промени в данъчната политика, а малко по-късно ги оттегли и ги замени с нови.

"Кабинетът причини хаос в страната, като обяви мерки, а след това ги оттегли две седмици по-късно и ги замени с други", посочва Джорджиана Ончете, която работи с предприемачи, управляващи малки и средни предприятия. Тя признава, че голяма част от тях са притеснени от това дали ще им се налага да покриват по-големи разходи и да освобождават персонал.

Несигурността около данъчните промени обаче са само част от административните препятствия, пред които е изправена Румъния след като партията на социалдемократите там се върнаха на власт начело с премиера Михай Тудосе. Неговият предшественик предизвика едни от най-големите протести в държавата след падането на комунизма заради опита си да облекчи наказанията за корупция.

А всичко това се случва на фона на истински икономически бум с ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 6,1% през последното тримесечие или най-добрият резултат в Европейския съюз (ЕС) след Малта. Заедно с това безработицата в Румъния е втората най-ниска сред държавите членки след Унгария.

До голяма степен обаче растежът е зависим от значителните държавни инвестиции, които от своя страна вече осезаемо показват нивото на бюджетния дефицит. Сигнал за нарастването на проблема даде централната банка, която предупреди, че се задава неустойчивост и заради това планира да повиши лихвените проценти.

Междувременно политическата нестабилност взема връх, чуждестранните компании се отдръпват и са склонни да инвестират по-малко, а държавните облигации и местната валута се представят по-зле от тези на останалите държави от бившия Източен блок, пише Bloomberg.

"Политическата и фискалната несигурност започват да тежат на Румъния", казва Виктор Сзабо от Aberdeen Asset Management. "Икономиката е близо до прегряване, политиките не действат и това прави Румъния най-слабата брънка в Централна и Източна Европа", смята експертът.