Ако някоя технологична компания от Щатите реши да си "напазарува" старт-ъпи от Германия, Великобритания или пък Франция, това надали ще предизвика особен интерес. Когато обаче един от конкурентите на Apple във фитнес тракерите - Fitbit, даде 15 милиона долара за румънската стартираща фирма Vector, това определено прави впечатление.

Точно това направи американският производител през февруари тази година и по този начин накара погледите на мениджърите в Силициевата долина да се обърнат към Източна Европа.

Редакторът в един от най-популярните сайтове за новини от света на технологиите TechCrunch Майк Бътчър коментира: "За жалост, ако някой, чиято централа се намира в България, ви се обади, няма да ви вдъхне същата увереност, каквато би предизвикал такъв от Лондон, предлагащ технически продукт.".

Atos наема 400 специалисти в нов център в София

Лидер в IT индустрията наема 400 специалисти в нов център в София

Компанията е с годишни приходи от 12 милиарда евро

В публикация за сайта на Световния икономически форум Адам Джезард разказва, че държавите от Източна Европа привличат все повече внимание по отношение на развитието си в IT сектора.

Като доказателство той посочва доброто им класиране в последното издание на индекса European Digital City, където Талин се класира след едни от големите технологични хъбове на стария континент. Будапеща, Прага и Варшава също се представят добре, а София изпреварва Букурещ, Рим, Атина и Загреб в класацията.

Снимка 320296

Източник: World Economic Forum

Включването на източноевропейските градове в индекса не е случайно, като се има предвид, че някои от добре познатите IT продукти, като Skype, TransferWise и Avast са разработени в тях. Родина на първите две е Естония, а антивирусната програма е разработена в Чехия.

Общото между много стартиращи фирми от региона е това, че те разработват продукти, които водещите компании в световен мащаб искат да ползват.

Бътчър посочва, че източноевропейските държави имат "култура на иновациите". "Не нямат много свободни активи за харчене, така че правят неща, които да бъдат ефективни", обяснява той.

Atos наема 400 специалисти в нов център в София

Лидер в IT индустрията наема 400 специалисти в нов център в София

Компанията е с годишни приходи от 12 милиарда евро

Експертът обяснява и за друго предимство на бившите съветски републики - образователната им система, която не се е променила много от времето на комунизма и още разчита много на математика и инженерни науки.

Тези предпоставки са и причина инвестициите в IT индустрията в Централна и Източна Европа да достигнат 1,6 милиарда евро през 2016 година, показват данните на Invest Europe. По-голямата част от тези вложения са били насочени към Полша, Чехия, Литва, Румъния и Унгария.

В много от страните в региона властта също подкрепя развитието на технологичния сектор. Правителствата в Унгария и Полша, например, активно подкрепят местните старт-ъпи с обособяването на специални икономически зони. Там инвеститорите се ползват от данъчни отстъпки и други ползи. Страните инвестират и в инфраструктурата, необходима за развитието на новите технологии.

Секторът от българската икономика, който е направил 10 милиарда лева през 2016 година

Секторът от българската икономика, който е направил 10 милиарда лева през 2016 година

В него са заети 70 хиляди души