Китай е дом на 10 от 20 -те най -високи сгради в света. Но властите в страната въвеждат нови правила за строителството на бъдещите небостъргачи.

В сила ще влязат строги разпоредби за новите високи сгради. Новите правила забраняват одобряването за строеж на всякакви сгради с височина над 500 метра, ограничава се строежът на сгради по-високи от 250 метра, а за строеж на сграда по-висока от 100 метра ще има определени правила. Тези правила ще засегнат най-вече много западни фирми, която стоят зад много от най-високите небостъргачи в Китай, като Kohn Pedersen Fox и Skidmore, Owings & Merrill.

Смята се, че новите разпоредби идват на фона от поредицата архитектурни нестандартни проекти. Още през 2014 г. президентът Си Дзинпин призова архитектите да не се "занимават със странни сгради", като засегна проблема за свръхбързата урбанизация на Китай.

През 2016 г. правителството дори обяви че сградите със "странна форма" вече няма да бъдат разрешени. "Странната архитектура, която не е нито икономична, нито функционална, или естетически приятна, ще бъде забранена", се посочва в директивата.

Архитектът и изпълнителен директор на Council on Tall Buildings and Urban Habitat Антъни Ууд смята, че това доведе до значителна промяна в Китай. По думите му "нещата бяха извън контрол", а строителният бум в Китай често се е превръщал в люта надпревара между градовете. Новите правила ще сложат край на трескавото строителство, заяви още той.

"Това не означава, че ще има прекратяване на строителството на високи сгради, а просто, че ще бъдат по -добре обмислени", казва Ууд.