Златото и среброто продължават да гонят рекорди, заради очакванията, че ще има още стимули за световната икономика при възстановяването й от последствията от пандемията, пише Bloomberg. Така среброто достигна най-високото си нови от близо 7 години насам.

С нарастването на случаите на коронавирус, инвеститорите търсят убежища за активите си в металите. Търсенето на сребро е допълнително стимулирано от тревогите по отношение на предлагането и оптимизма за възстановяването на индустриалното търсене. Освен това наличностите в борсово търгувани фондове достигат рекордни стойности.

Експерти: Златото може да достигне историческите $2000 в следващите 5 месеца

Експерти: Златото може да достигне историческите $2000 в следващите 5 месеца

Среброто и паладият също ще продължат да поскъпват, прогнозират от Citigroup

"Както златото, среброто също се възползва от търсенето на сигурно убежище през годината и падащите дългосрочни реални лихви в САЩ", коментира Вивек Дхар, анализатор в Commonwealth Bank of Australia. По думите му продължителният възходящ тренд на среброто може да продължи, особено като имат предвид перспективите за търсенето и загрижеността на предлагането.

Фючърсите върху златото поскъпват с 0,78% до 1858.30 долара за тройунция за доставка през август.Среброто поскъпва с 5.51% до 22.75 долара за тройунция за доставка през септември. Очакванията са среброто да продължи да покачва цената си заради различните му приложения в индустрията.

Среброто мина $20 за първи път от 4 години

Среброто мина $20 за първи път от 4 години

Заради пандемията и притесненията за добива

От инвестиционната банка Citi отбелязаха неотдавна, че пред метала има много добри перспективи да се представя силно заради желанието за защита на богатството и подобряването на икономическата активност.Според прогнозите на Silver Institute ще има 7% спад в производството на мините през 2020 г. заради пандемията.

"Някои инвеститори, които може да не са участвали изцяло в ралито на златото, могат да намерят среброто за привлекателно. Вярваме, че това се случва и цените на среброто ще бъдат поддържани високи", заяви Джеймс Стийл, анализатор в HSBC Securities.

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Блокирането на инвестициите в отрасъла е пътят към бедността за много малки населени места