Златото може да се изкачи до невиждан досега връх в историята през следващите 6 до 9 месеца. Също така има 30% вероятност цената на метала да удари 2000 долара за тройунция в следващите 3 до 5 месеца. Това прогнозират експерти от Citigroup.

"Цените се изкачват като резултат от разхлабването на монетарната политика, ниските реални лихви, рекордния приток към взаимно-търгуваните фондове и разрастващото се преразпределение на активи", посочва екип от специалисти в банката в своя прогноза, цитирана от Bloomberg.

"Номиналните цени на златото вече достигнаха нови рекорди, деноминирани във валутите на страните от Г10, както и на основните развиващи се пазари през тази година. Въпрос на време е това да се случи и при щатския долар", добавят те.

От началото на годината благородният метал е поскъпнал с 19% до близо най-високата си стойност за последните 9 години в резултат на обръщането на инвеститорите към сигурните активи и мерките на правителствата в подкрепа на икономиката.

Златото може да достигне до 5000 долара за тройунция до пет години

Златото може да достигне до 5000 долара за тройунция до пет години

Централните банки не могат да контролират инфлацията, а действията им единствено надуват балони, смята Диего Парила

В понеделник спот цената на златото загуби 0,1% от стойността си до 1808,58 долара за тройунция по време на ранната търговия в Сингапур след шест поредни седмици на подем. Цените са с около 6 на сто под историческия рекорд от 1921,17 долара, достигнат през 2011 година.

От Citigroup очакват подем и за другите основни благородни метали. Според тях в рамките на 6 до 12 месеца среброто ще поскъпне до 25 долара за тройунция. Към момента то се търгува за 19,3084 долара. Очакванията са паладият да достигне 2200 долара за тройунция до края на годината при равнище от 2,023 долара към момента.