Предвид действията на централните банки по света, най-вече на Федералния резерв, златото може да достигне до цена от 5 хил. долара за тройунция в следващите между три и пет години, коментира главният изпълнителен директор на фонда Quadriga Igneo Диего Парила, предаде Zero Hedge. Ръководената от него институция управлява активи на стойност 450 млн. долара, основно в злато и държавни ценни книжа, и носи доходност от 47% от началото на годината.

"През следващото десетилетие ще видим вече проявяващите се отчаяни усилия на банките и правителствата да печатат и заемат пари, за да се спасят всички, независимо от цената, и да се предпази системата от срив", каза Парила пред Bloomberg.

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Защо покачването на индекса на потребителските цени е вредно, какво ще се случи с парите и как би изглеждало естественото възстановяване

Според него обаче инфлацията вече не може да се контролира. А безпрецедентните парични стимули създават балони и увеличават толкова много корпоративния дълг, че увеличаването на основните лихвени проценти ще е невъзможно, без този ход да предизвика още по-тежка рецесия.

Нещо повече, по думите на Парила мерките за "стимулиране" на икономиката просто разкриват още по-красноречиво вече съществуващите в нея проблеми. "Централните банки например поддържаха лихвените равнища близо до нулата за почти едно десетилетие, а сега се опитват да пренапишат правилата за действие по време на криза."

Същевременно според него сме свидетели на преминаване от безрискови лихвени стойнсоти към безлихвен риск във финансовата система. "Така се създадоха множество от глобални балони едновременно", каза Парила. "Ключът за това е фитната парична система и очевидната противоотрова срещу нея е златото."

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Блокирането на инвестициите в отрасъла е пътят към бедността за много малки населени места

Самият Парила очевидно е силен привърженик на златото, като 50% от активите, в които инвестира Quadriga Igneo, са именно злато, а други 25% са съкровищни бонове на американското финансово министерство. "Това е пътят, по който се превърнахме в суперексплозивни", казва той.