Докато бизнесът и икономиките по целия свят страдат от гибелта и мрака на безкрайната пандемия, нека да погледнем кои са 10-те най-бързо растящи франчайзи в САЩ през 2020 г.

Много хора са чували за термина "франчайз", но не осъзнават какво всъщност означава. При франчайзинга франчайзодателят предоставя ноу-хау, лиценз, процедури и интелектуална собственост и в замяна получава роялти такси от франчайзополучателя. Смятате ли, че веригите за бързо хранене по целия свят с хиляди локации притежават всяка една от тях? Не. Те всъщност дават франчайзи с името менюто и рецептите си, за да позволят на хората да създадат свои собствени ресторанти.

Това е много по-лесен и по-малко труден метод за осигуряване на растеж. Притежаването на всеки ресторант или място би отнело невероятно количество капитал и следователно не би било много разумен ход за веригите. Освен това не е нужно да участвате в ежедневните операции, тъй като не притежавате това местоположение; вместо това, това е отговорността на франчайзополучателя. Това също води до необходимост от по-малко служители в сравнение с притежаваната от компанията мрежа от локации. Друго предимство на франчайзинга е, че рискът и отговорността ви са ограничени, тъй като това се поема най-вече от франчайзополучателя. От друга страна, намаляването на печалбата ви е по-ниско, отколкото ако сами сте притежавали всяко място, докато негативите са свързани с липса на оператиен контрол.

Най-добрите нови франчайзи през 2019 г. и новите франчайзи през 2020 г. включват The Flying Locksmiths, Snapology и Burn Boot Camp. Разбира се, всяка държава има различни най-бързо растящи франчайзи. Например в Индия тази група включва имената на Amul Franchise, доставчик на млечни продукти и Domino's (NYSE: DPZ), който е огромен не само в Индия, но и в целия свят. От друга страна, ако обмисляте най-бързо растящите франчайзи в Обединеното кралство, тогава ActionCOACH и Cafe2u са текущите сигурни залози. Трябва също да отбележим, че някои от най-успешните франчайзи за бързо хранене като McDonalds Corporation (NYSE: MCD), Wendys (NASDAQ: WEN) и Burger King (NYSE: QSR) не влизат в списъка в САЩ, защото са зрели компании с по-бавен растеж.

А ето и кои са най-бързо растящите франчайзи в САЩ, въз основа на данните на Entrepreneur и събрани от изданието Insider Monkey. Важно е да се отбележи, че тези ръстове са били регистрирани преди Covid-19 и все още не е известна степента, в която пандемията е унищожила всички бизнеси, но особено фокусиран върху типични франчайз бизнеси като ресторанти, спортни зали и салони.

10. Dream Vacations

Dream Vacations ви помага да планирате круизи и почивки на курорти и да предлагате отлични оферти поради огромната си мрежа и връзки. Това е и един от най-евтините франчайзи за инвестиране, като необходимата инвестиция варира от 2000 до 20 000 долара.

9. Great Clips

Малко е изненадващо, че фризьорските салони имат тонове франчайзи, а Great Clips е един от най-големите франчайзи за фризьорски салони, с над 4000 локации в САЩ и Канада. Необходимата инвестиция също е значително по-висока, варираща от 147 000 до 282 000 долара.

8. Кona Ice

Уникалното обръщане към камиона със сладолед е направил чудеса за Kona, който сервира сладолед за своите клиенти, които след това могат да го овкусят сами. Като цяло франчайзополучателите са склонни да си партнират с училища, обществени групи и младежки екипи. Отново са необходими около 150 000 долара като първоначална инвестиция в този популярен франчайз.

7. Club Pilates Franchise

В днешно време фитнесите са особено популярни, а фитнес франчайзите се възползват от предимствата, поради което Club Pilates Franchise е в списъка на 10-те най-бързо растящи франчайзи в Съединените щати. Необходима е инвестиция между 160 000 и 280 000 долара.

6. Planet Fitness

Planet Fitness перфектно въплъщава популярността на фитнеса. Фактът, че това е един от най-бързо развиващите се франчайзи, въпреки че се нуждае от много инвестиции (от 1 милион до 4 милиона долара), показва ползите, които този франчайз предоставя. В момента има близо 2000 локации.

5. Stratus Building Solutions

Всичко може да бъде дадено на франчайз, ако искате и ако станете франчайзополучател на Stratus Building Solutions, можете да предоставите неговата търговска марка Green Clean услуги, със собствени химикали и друго оборудване, както за офиси, училища и други сгради.

4. Orangetheory Fitness

Фитнесът доминира в списъка, а в Orangetheory треньорите водят групи във фитнес тренировки. Тези тренировки включват както сърдечно-съдови, така и силови тренировки, а франчайзът има близо 1500 локации. Необходимата инвестиция е между 576 000 - до 1.5 милиона долара, за да можете да станете част от този франчайз.

3. Dunkin' Donuts

Dunkin' Donuts никога не е далеч от списъка с най-добрите франчайзи, без значение коя година е, тъй като популярността му остава висока и с около 13 000 локации, изглежда няма край на растежа му. За франчайзинг на Dunkin" са необходими между 200 000 и 1.6 милиона долара.

2. Taco Bell - Yum Brands

Въпреки скорошните новини за стандартизиране на менюто и премахване на много любими продукти на феновете, като мексиканската пица, това все още е един от най-бързо развиващите се франчайзи в САЩ, като бе номер 1 през 2019 г. С 56-годишен опит зад гърба си и около 6000 локации в САЩ, компанията все още се развива доста бурно.

1. Jan-Pro Franchising Intl.

Нито хранителна верига, нито фитнес верига оглавяват списъка на 10-те най-бързо растящи франчайзи в САЩ през 2020 г. По-скоро това е услуга за почистване и конкурент на Stratus Building Solutions, тъй като Jan-Pro предлага и "зелено почистване" на банки, фитнес зали, училища, офиси и църкви. Той има 7630 франчайза в САЩ и изисква малка първоначална инвестиции от около 4000 до 56 000 долара.