5000 лв. ще е таксата за издаване на лицензия за извършване на дейност като клирингова къща, предвиждат приетите допълнения в Тарифата за таксите, които се събират от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

За издаването на удостоверение за регистрация на пазар на производителите таксата е 3000 лв. Таксата за прекратяване извършването на дейност като стокова борса или клирингова къща е 25 лв. Промените в нормативната уредба са свързани с измененията в Закона за стоковите борси и тържищата, приети през октомври 2006 г.

Правителството утвърди и измененията и допълненията в Наредбата за воденето и съхраняването на регистрите от ДКСБТ.

Лицата, които управляват съответните стокови борси, стокови тържища и пазара на производители, както и членовете на стоковите борси, са длъжни да заявяват промените в обстоятелствата, подлежащи на вписване в регистъра, в 14-дневен срок от възникването им, е записано в наредбата.

Посочено е още, че лицата, които са получили разрешение за извършване на дейност като брокер на стокова борса и вписани в съответните регистри, водени от комисията, са длъжни да приведат дейността си в съответствие с изискванията на наредбата в 6-месечен срок от влизането на постановлението в сила.