Оптимизмът на Световната банка относно икономиката на Гана се оказа особено ободряващ за търгуваните в Акра акции, пише Bloomberg.

Бенчмарковият индекс на страната завзе първа позиция в света в самия край на първия месец на годината. От началото на 2018 година той покачва стойността си с 19%, преизчислени в долари - абсолютен рекордьор. На втора позиция е основният индекс в Литва, който се покачва с 16,9 процента, а на трета нигерийския с 16,3%.

"Не можем да изключим емоционалния фактор и оптимизма на пазара заради прогнозата, че Гана ще бъде една от най-бързоразстящите икономики", казва Карл Окран, който оглавява отдела за инвестиции в базираната в Акра Frontline Capital Advisors. Инвеститорите са привлечени от големия ръст на икономиката и стабилизиращата се инфлация. "Пазарът все още е подценен", казва той.

Прогнозата на Световната банка е, че икономиката на африканската държава ще нарасне с 8,3 процента през тази година. Централната ѝ банка предвижда инфлация от между 6 и 10 процента.

Банкер: Чака ни 15% корекция на пазарите

Банкер: Чака ни 15% корекция на пазарите

Според коментатори акциите не са били толкова надценени никога в историята