Пазарна корекция се очаква отдавна и инвеститорите трябва да очакват до 15% спад в цените на акциите през тази година, смята Бърнард Ходлер, CEO на швейцарската банка Julius Baer, цитиран от CNBC. Групата управлява активи за над 416 милиарда долара.

Ходлер призна, че от днешна гледна точка бъдещето пред глобалната икономика изглежда "розово", но изрази увереност, че през 2018 година ще видим корекция на пазарите от около 15 процента.

Прогнозата на Ходлер е само един от подобните коментари, появяващи се в последните седмици от инвеститори и банкери, които предупреждават, че комбинацията от свръхнадценени пазари и исторически ниска волатилност просто не е рецепта за устойчивост.

Главният изпълнителен директор на Allianz Оливър Бейт заяви миналата седмица, че пазарите в момента са "много опасни", а бъдеща корекция е "абсолютно ясна".

Анализатори посочват, че днес пазарът е рекордно надценен, поне в САЩ - повече, отколкото през 1929, 2000 и 2007 година. Междувременно световните акции се измъкнаха от двудневния спад и очакват втория най-добър старт на годината в историята. Индексът, който следи представянето в 47 страни - MSCI, натрупа 5,6 процента само от началото на годината. Това го поставя на едно ниво с 2012 година, а по-висок ръстът е бил само през 1994 година, когато бе отчетено повишение от 6,5 процента.